Rekommenderat brev (REK)

Vill man känna sig extra säker på att ett brev kommer fram säkert, kan man försäkra det med tjänsten REK och skicka ett rekommenderat brev.

REK är en tilläggstjänst man kan använda sig av när man skickar 1:a-klassbrev inom Sverige - och när man skickar brev till utlandet. Inrikes är rek-brev försäkrade upp till 10 000 kronor eller 5000 kr om de innehåller betalningsmedel. Vid försändelser till utlandet, kan man välja mellan att försäkra upp till 2000 kr eller 10 000 kr.

Vilka fördelar finns det med att skicka ett rekommenderat brev?

Det finns flera fördelar med att skicka ett rekommenderat brev. Bland annat hanteras det inte av några maskiner - vilket förminskar risken för förseningar eller förluster. Faktum är att det ska nå mottagaren efter en arbetsdag. Brevet får dessutom ett unikt spårningsnummer så att man kan spåra sitt brev på Postens hemsida:

Spårning med Posten

Hur gör man, och vad kostar det?

Vid köp av tjänsten, behöver man inte fylla i några besvärliga papper - eller ens uppge vad brevet innehåller(!) - utan det är bara att betala lite extra utöver det vanliga portot. En anställd på Posten skriver då ut en klisterlapp med rätt spårnings-ID, som sätts på brevet. Mycket enkelt!

Aktuella priser för REK kan du hitta genom att göra en sökning i vår portotabell.

Tänk även på att:

  • Man inte ska behöva betala några skrymmandeavgifter när man skickar REK - så länge inga måttgränser överskrids
  • Mottagaren måste kunna legitimera sig vid uthämtning av REK.