2017
12
09

Amazon leverar inte bara till dörren - utan öppnar den också

Den amerikanska e-handelsjätten erbjuder nu inte bara hemleverans av paket, utan även en tjänst som låter brevbäraren öppna dörren och lämna varor på hallgolvet om man inte är hemma.

I USA kan ens varor hamna utanför ytterdörren om man inte är hemma och kan ta emot paket. På grund av stöldrisken har Amazon Key utvecklats. Tjänsten innebär att Amazon först skickar ut anställda som installerar företagets egna fjärrstyrda dörrlås och övervakningskameror. När en vara sen ska levereras ringer brevbäraren först på dörren och om man inte är hemma så öppnar de själva upp dörren med hjälp av en mobiltelefon, skjuter in paketet och stänger efter sig. Under tiden får man en notis i sin egen mobil och kan hålla koll på händelsen.

Geoffrey A. Fowler på Washington Post har testat tjänsten, och påpekar brister i upplägget. Enligt Fowler är företagets skadegarantier löst definierade, tjänsten fungerar inte vid strömavbrott eller driftstörningar, och låsen kan dessutom strula om de inte installerats alldeles korrekt. Men han anser att det värsta är att brevbärarna behöver känna sig bevakade vid varje leverans, och att Amazon strävar efter att öppna upp kundernas hem mer och mer för framtida tjänster.

Läs artikeln